Rdeča Pesa

Hiter pregled

Sadika rdeče pese naredi v prvem letu rjavordeč gomolj, ki je lahko ploščato okrogel, kroglast, hruškaste oblike ali podolgovat. Gomolj je težek od 100 do 600 g. Rdečo barvo mu daje visoka koncentracija betanina. Dober okus rdeče pese je posledica izredno harmonično uravnoteženega razmerja med sladkorjem in kislino. Rdeča pesa je zaradi snovi, ki jih vsebuje, izredno hranilna in zdrava vrsta zelenjave.

Zaloga: Na zalogi

1,65€

Opis izdelka

OPIS:
Sadika rdeče pese naredi v prvem letu rjavordeč gomolj, ki je lahko ploščato okrogel, kroglast, hruškaste oblike ali podolgovat. Gomolj je težek od 100 do 600 g. Rdečo barvo mu daje visoka koncentracija betanina. Dober okus rdeče pese je posledica izredno harmonično uravnoteženega razmerja med sladkorjem in kislino. Rdeča pesa je zaradi snovi, ki jih vsebuje, izredno hranilna in zdrava vrsta zelenjave.

SESTAVINE:
Rdeča pesa vsebuje sladkor, beljakovine, maščobe, kalcij, magnezij, kalij, fosfor, natrij, železo, žveplo, jod, provitamin A ter vitamina B in C. Hranilna vrednost: 100 g rdeče pese ima 34 kalorij/ 143 kJ.

NASVETI ZA ZDRAVJE:
Rdeča pesa je cenjena kot zelenjava, ki na splošno krepi organizem, spodbuja apetit in pospešuje izločanje žolča. Zaradi visoke vsebnosti železa spodbuja nastajanje krvi in delovanje dihalnih encimov. Uživanje rdeče pese se priporoča tudi kot preventiva proti prehladnim obolenjem in infekcijam z gripo. Poleg tega se v rdeči pesi skladišči nitrat, zato je priporočljivo, da jo pripravljamo skupaj z živili, ki vsebujejo vitamin C. Uživanje rdeče pese ni priporočljivo za ljudi, ki so nagnjeni k žolčnim kamnom, saj vsebuje tudi oksalno kislino, ki, kot je znano, veže minerale kot je kalcij.