Blitva

Hiter pregled

Botanično gledano je blitva v sorodu z rdečo peso. Z ozirom na kuhanje in na okus pa to sorodstvo ne igra nobene vloge, saj pri blitvi uporabljamo liste in ne gomoljev. Okus blitve je bolj začinjen kot pri špinači, načini uporabe pa so enaki pri obeh vrstah zelenjave. Stebla blitve po okusu nekoliko spominjajo na beluše, zaradi tega so možnosti uporabe blitve nekoliko številnejše kot pri špinači.

Zaloga: Na zalogi

1,94€

Opis izdelka

OPIS:
Botanično gledano je blitva v sorodu z rdečo peso. Z ozirom na kuhanje in na okus pa to sorodstvo ne igra nobene vloge, saj pri blitvi uporabljamo liste in ne gomoljev. Okus blitve je bolj začinjen kot pri špinači, načini uporabe pa so enaki pri obeh vrstah zelenjave. Stebla blitve po okusu nekoliko spominjajo na beluše, zaradi tega so možnosti uporabe blitve nekoliko številnejše kot pri špinači.

SESTAVINE:
Blitva ima malo kalorij, vsebuje pa veliko kalija, kalcija, magnezija, železa, folne kisline, vitaminov B1, B2, beta karotina in veliko vitamina C. Poleg tega vsebuje blitva številne bioaktivne snovi, ki jim pripisujejo različne zdravilne učinke. Blitva vsebuje tudi oksalno kislino, podobno kot špinača in rabarbara. Hranilna vrednost: 100 g blitve ima 14 kalorij.

NASVETI ZA ZDRAVJE :
Žal lahko blitva v določenih okoliščinah (podobno kot špinača in rdeča pesa) vsebuje tudi veliko nitrata, ki se lahko razvije v zdravju škodljiv nitrit. Zato blitve ne smemo pogrevati, jedem z blitvo pa moramo dodajati velike količine vitamina C. Zelo priporočljivo je na primer, da k jedi pijemo napitek, ki je bogat z vitaminom C.